De Route

in het idyllische Vechtdal

Grenzeloos fietsen

in het idyllische Vechtdal

De Vechtdalroute is een grensoverschrijdende fietsroute, die over een afstand van 223 km het verloop van de Vecht volgt – van de bron in Darfeld in het Münsterland tot aan de monding in Zwolle. Vanaf Nordhorn loopt de route parallel aan de grensoverschrijdende kunstwegenroute. Op weg van de bron tot aan de monding in het 'Zwarte Water' verken je een afwisselend natuurlandschap vol kanalen, bossen en velden. De Vechtdalroute verbindt in totaal 15 verschillende gemeenten in Nederland en Duitsland met elkaar. 

 

 

© Grafschaft Bentheim Tourismus
© Grafschaft Bentheim Tourismus
© Grafschaft Bentheim Tourismus

Op de fiets

door het Vechtal

De Vecht ontspringt aan de rand van Darfeld in het westelijke Münsterland, aan de voet van de Baumberge, de hoogste heuvelrug van de regio. Van hieruit fiets je over licht heuvelachtig terrein, met vele mooie uitzichten over het Münsterland, naar het kunstenaarsstadje Schöppingen. Het stadje met het middeleeuwse beeld van Maria trekt jaarlijks ongeveer 80.000 pelgrims. Hier is de Vecht nog een klein, vaak dichtbegroeid riviertje.

Van hieruit vervolg je de tocht door het dorpje Metelen naar het idyllische Ohne, de plek waar de fietser vanuit Noordrijn-Westfalen de grens met Niedersachsen oversteekt en aankomt in Grafschaft Bentheim.

Via goed onderhouden fietspaden fiets je langs de Vecht richting Schüttorf, de oudste stad van Grafschaft Bentheim. Hier staat de 'Schüttorfer Riese', de hoogste kerktoren van het Grafschaft. De voormalige textielstad Nordhorn is ideaal voor winkelliefhebbers. De volledige binnenstad van Nordhorn wordt als een eiland omsloten door de Vecht en de stad staat tegenwoordig dan ook bekend als echte ‘waterstad’.

Met meer dan 80 beelden, die door diverse kunstenaars van over de hele wereld langs de Vecht worden geëxposeerd, wordt de kunstwegenroute beschouwd als het grootste openluchtmuseum van Europa. Hier worden uiteenlopende aspecten van natuur, cultuur en historie in een uniek project met elkaar verbonden.

Via kleine weggetjes loopt de Vechtdalroute door een idyllisch landschap langs de Vecht, via Neuenhaus en Emlichheim, naar de Duits-Nederlandse grens. Van daaruit fiets je door kleine Nederlandse dorpjes naar de voormalige Hanzestad Zwolle, waar de Vecht in het Zwarte Water en daarmee rechtstreeks in het IJsselmeer uitmondt. Ook tegenwoordig nog zijn er in het centrum vele overblijfselen uit die tijd te zien.

In onze webshop kun je de fietstoerkaart van de kunstwegen-Vechtdalroute bestellen. Vragen over de route graag direct aan info@vechtdalroute.nl

Gedetailleerde informatie over de route

De etappes van de route

Darfeld-Wettringen

Je begint je fietstocht door het afwisselende Vechtdal aan de bron van de Vecht in Rosendahl-Darfeld. Je fietst langs kasteel Darfeld, dat in 1899 door een brand flink werd verwoest en in 1902 weer werd opgebouwd. Door licht heuvelachtig terrein fiets je naar de gemeente Metelen. Verschillende historische gebouwen en cultuur- en natuurmonumenten geven informatie over de historie. Diverse musea presenteren de schatten uit het culturele en bedrijfsleven. Vervolgens kom je aan bij de oudste Westfaalse waterburcht, Haus Welbergen, voordat je via Langenhorst en Welbergen in de gemeente Wettringen aankomt.

Wettringen-Nordhorn

In een van de vele cafés is het heerlijk toeven en ook het recreatiegebied bij de Haddorfer See heeft veel te bieden. Je vervolgt je weg via het dorp Ohne naar Schüttorf, de oudste stad van Grafschaft Bentheim. Hier staat de hoogste kerktoren van het Grafschaft, de 'Schüttorfer Riese', van waaruit je uitkijkt over het historische centrum en verder. Vervolgens fiets je door bossen en weilanden naar Nordhorn. Ga winkelen of maak een rondvaart over het water. Wandelliefhebbers kunnen langs de vlakbij gelegen Vechtesee of door de dierentuin van Nordhorn wandelen.
 

Nordhorn-Emlichheim

Ontdek het unieke natuur- en cultuurlandschap met diverse kunstwerken in de natuur. Ga in retraite in klooster Frenswegen en maak een uitstapje naar Heerlijkheid Lage. Ga op verkenningstocht in het veen voordat je langs het Coevorden-Piccardie-kanaal aankomt in Emlichheim, waar aardappelzetmeel geproduceerd wordt.  

Emlichheim - Ommen (NL)

Vanuit Emlichheim fiets je in westelijke richting, steekt de Nederlandse grens over en vervolgt je weg door het Vechtdal naar Gramsbergen met het kunstwegeninformatiecentrum. Langs het strijdtoneel van de Slag bij Ane fiets je over rustige weggetjes naar Hardenberg. Ga shoppen in de levendige winkelstraten en geniet aan de promenade van het uitzicht over de Vecht. Vervolgens fiets je rond Ommen door zeer bosrijk gebied.

Ommen (NL) - Zwolle (NL)

De route loopt door kleine Nederlandse plaatsjes, afwisselend op fietspaden langs de grote weg en dan weer over een dam langs de Vecht. De eindbestemming is hanzestad Zwolle. Je fietst eerst met een grote boog om de stad heen door een recreatiegebied en vogelreservaat. Hier mondt de Vecht uit in het Zwarte Water. De fietstocht brengt je naar het stervormig aangelegde en door water omgeven oude centrum.

Onze experts ter plaatse helpen u graag verder! Meer informatie hier: Aanbiedingen Vechtetalroute

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.